Szlaki Małopolski

Szlaki Małopolski

Szlaki Małopolski to platforma informacyjno-promocyjna poświęcona turystyce kulturowej, ze szczególnym uwzględnieniem szlaków kulturowych, czyli tematycznych tras zwiedzania.

Szlaki Małopolski skierowane są zarówno do turystów, jak i do operatorów szlaków kulturowych. Informacje zamieszczone w serwisie opracowywane są na podstawie materiałów udostępnionych przez operatorów poszczególnych szlaków w Internecie, MIK nie koordynuje żadnego ze szlaków.

Szlak Oscypkowy

Szlak Oscypkowy logotyp 223x108
Obiekty:
  • Kuźnice – bacówka
  • Kalatówki – bacówka
  • Droga pod Reglami/Dolina ku Dziurze – bacówka
  • Dolina Chochołowska – bacówka
  • Dolina Kościeliska – bacówka
  • Bustryk – bacówka
  • Baligówka – bacówka
  • Turbacz – bacówka
  • Czorsztyn – bacówka
  • Jaworki – bacówka
  • Nowy Targ – lotnisko – bacówka
  • Dursztyn – bacówka
  • Kowaniec – bacówka
  • Leśnica – bacówka ekologiczna
  • Łapsze Wyżne – Nowiny – bacówka
  • Leśnica – bacówka
  • Gliczarów Górny – bacówka
  • Biały Dunajec Lubelki – bacówka
  • Łapsze Wyżne – bacówka
  • Łapsze Niżne – bacówka
  • Zarębek Wyżny – bacówka
  • Łapsze Niżne – Głębokie – bacówka
  • Brzegi – bacówka
  • Murzasichle – bacówka
  • Brzegi – bacówka
  • Rusinowa Polana – bacówka
więcej


ostatnia aktualizacja: 13 lutego, 2014

Słynie z nich całe Podhale, a tradycja pasterska nie mogłaby bez nich istnieć – oscypki. Te wyśmienite sery z polskich gór zagościły już na stołach niemal w całej Europie. Dla wędrujących po górskich szlakach Województwo Małopolskie oraz Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury przygotowały Szlak Oscypkowy. W każdej z 25 bacówek od kwietnia do września – w okresie dojenia owiec – można skosztować prawdziwych góralskich serów i żętycy oraz dowiedzieć się wielu interesujących rzeczy na temat ich produkcji.

Bacówka w Kuźnicach położona najbliżej Zakopanego, na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego, to jedna z dwóch bacówek należących do bacy z dwudziestoletnim stażem – Andrzeja Staszla „Furtka”. Drugą, na Kalatówkach, można odwiedzić w drodze na Giewont. Wyrabianie oscypków jest jego pasją, a tajemnicą doskonałego smaku i zapachu produkowanych przez niego serów jest skrzętnie skrywana rodzinna receptura.
Oscypek to istotny element góralskiego wesela, o czym przekonuje Andrzej Kluś bacujący przy Drodze pod Reglami nieopodal doliny Ku Dziurze.

Andrzej Gal Ziemba, do którego należy bacówka w Dolinie Chochołowskiej, swoje oscypki nazywa papieskimi. Miejsce to przyciąga wielu turystów, ponieważ słynie z wizyty Jana Pawła II.
Dla prawdziwie spragnionych wiedzy na temat produkcji oscypków i pracy z owcami najlepszym przystankiem będzie bacówka w Dolinie Kościeliskiej. Tam baca, Józef Słodyczka, słynący z dużego poczucia humoru, z przyjemnością opowie o swojej pasji. Na swoim koncie ma nawet prowadzenie bacówki związanej z Uniwersytetem Jagiellońskim.

Założona w 2000 roku bacówka rodziny Lassaków jest często nazywana „bacówką na końcu świata”, a dokładnie na końcu wioski Bustryk. Tutaj gospodarze oferują jedynie prawdziwe oscypki w stu procentach z owczego mleka.

Stanisław Hyrczyk posiada spore, bo liczące około 800 owiec stado. Bacowanie w Baligówce zaczyna już w połowie kwietnia. W swojej pracy widzi same zalety. Spędzanie mnóstwa czasu na świeżym powietrzu gwarantuje mu zdrowie i wspaniałe samopoczucie. Do swojego zajęcia podchodzi z pasją i zamiłowaniem.
Na Długiej Hali na Turbaczu swoje 150 owiec wypasa baca Krzysztof Gach. Bacówka była dla niego własnym pomysłem na życie, gdyż wcześniej nikt z jego rodziny nie zajmował się pasterstwem. Sery jego produkcji kupują najczęściej turyści zapuszczający się w te strony.

W Czorsztynie, w Pienińskim Parku Narodowym, przy szlaku turystycznym na Trzy Korony, można odwiedzić bacówkę należącą do Wojciecha Komperdy. Podtrzymuje on rodzinną tradycję pasterską, a jego wyroby podbiły nie tylko regionalny, ale także i międzynarodowy rynek – zyskał m.in. uznanie na targach we Włoszech. Choć podkreśla, że jest to ciężka praca, uwielbia wstawać skoro świt, gdy świat dopiero budzi się do życia.

Wojciech Gromada zajmuje się hodowla owiec od prawie 50 lat. Bacuje na Jaworkach, nieopodal Szczawnicy. Ceni sobie tradycję, dlatego też oscypki produkuje według starych, sprawdzonych metod oraz receptur i nie wyobraża sobie wprowadzenia jakichkolwiek innowacji.

Przy lotnisku blisko Nowego Targu można spotkać Stanisława Łasia. Oscypki produkuje już od 23 lat, a obecnie jego stado liczy prawie 1200 owiec i jest jednym z największych na Podhalu. Dzięki pomocy żony i kilku juhasów baca oferuje turystom produkty najlepszej jakości.

Dursztyn to wyjątkowa i malownicza wioska. Idealne miejsce dla miłośników przyrody i pięknych krajobrazów. Wykorzystał to baca Andrzej Zubek, który pasterstwem trudni się od wielu lat, a obecnie wypasa około 700 owiec. Przy produkcji kieruje się tradycją, ale pamięta także o unijnych wymogach, co sprawia, że jego oscypki są wyśmienite.

Kolejny baca z pięćdziesięcioletnim stażem to Jacek Wolski. Wcześniej był juhasem, teraz sam prowadzi bacówkę w Kowańcu u podnóża Gorców. Uwielbia swoją pracę i potrafi o niej opowiadać godzinami.
Kazimierz Furczoń, właściciel dwóch bacówek: w Leśnicy i w Łapszach Wyżnych, w swoim przedsięwzięciu stawia na ekologię. Według niego dobre pastwisko powinno znajdować się tam, gdzie rosną najlepsze dzikie zioła z dala od szos. Jako pierwszy na Podhalu uzyskał unijny certyfikat.

Również w Leśnicy bacówkę prowadzi baca Stanisław Mąka, który zamiłowanie do pasterstwa odziedziczył po przodkach. Przy owcach i produkcji serów pomaga mu rodzina. Jego wyroby są zachwalane w całej okolicy.
W bacówce w Gliczarowie Górnym można spotkać bacę Stanisława Jarząbka. Słynie on wśród turystów nie tylko z wyśmienitych oscypków oraz bundzu, ale i z doskonałego humoru, który podobno nigdy go nie opuszcza. Wizyta w tym miejscu może okazać się smaczną i wesołą przygodą.

Bacówka Władysława Sądelskiego znajduje się przy potoku dunajeckim. Jest to miejsce często odwiedzane przez turystów, gdyż przebiega tamtędy szlak niebieski w okolicach Białego Dunajca. Jest to dobre miejsce na postój dla wędrujących, którzy mogą skosztować specjałów i odsapnąć przed dalszą drogą.
W Łapszach Niżnych nad Łapszanką na skraju lasu bacuje Józef Brawiak. Jest to miejsce znacznie oddalone od wioski, można się tu zupełnie wyciszyć. Baca wyrabia oscypki głównie dla okolicznych mieszkańców.
Jeśli chce się skosztować serów gazdowskich, należy wybrać się do bacówki słynącego z pracowitości Józefa Gołdyna, która znajduje się w Łapszach Niżnych przy szlaku na Głębokie. Smakołyki, których można tu spróbować, to głównie kara, pucok, gołka, bryndza i serek podhalański.

Władysław Kołat prowadzi bacówkę w Zarębku Wyżnym, u podnóża Turbacza – najwyższego szczytu Gorców. Bacę najczęściej odwiedzają turyści, którzy potem na szlaku zajadają się jego wyrobami.
Jeszcze jedna bacówka, która cieszy się uznaniem w Głębokiem, należy do Jana Wilczka. Produkuje on nie tylko oscypki, ale i żętycę. Jego stado liczy 700 owiec, a on sam pasterstwem trudni się już od kilkunastu lat.

Oscypki, żętycę i bundz w Brzegach można nabyć od Andrzeja Rzepki. Swoje 400 owiec wypasa w pobliżu Bukowiny Tatrzańskiej przy drodze na Łysą Polanę. Sery wyrabia już od piętnastu lat według sprawdzonej receptury.

We wsi Murzasichle w pobliżu Zakopanego, warto zajrzeć do gospodarstwa bacy Jana Jasionka, który podtrzymuje rodzinną tradycję pasterską i z sentymentem wspomina lata, gdy był juhasem. Sama bacówka, do której prowadzi drewniany drogowskaz, usytuowana jest między wiejskimi domami, zaś baca wypasa swoje owce na Kopieńcu.

Ostatnim przystankiem może być Rusinowa Polana. Tam bacówkę prowadzi Stanisław Rychtarczyk. Właśnie w tym miejscu w latach 70. jego rodzina, po wypędzeniu z Morskiego Oka przez władze, postanowiła zacząć wypas owiec. Baca Stanisław, jak twierdzi jego żona, to człowiek uparty, więc może dlatego kontynuuje rodzinną tradycję. Miejsce to słynie nie tylko z wyśmienitych serów góralskich, ale i z pięknych widoków na Tatry Wysokie, które można stąd podziwiać.

Aplikacja na urządzenia mobilne (Android, Windows Phone, Itunes).

TRASEOTrasa jest dostępna w formie aplikacji na urządzenia mobilne w serwisie Traseo.pl
Kod trasy: 34966

wolontariuszka
Ksenia Bołd

Autorką tekstu jest wolontariuszka Małopolskiego Instytutu Kultury.

Formularz kontaktowy
Wyslij ten post emailem

Małopolski Instytut Kultury w Krakowie
ul. 28 lipca 1943 17c
30-233 Kraków
tel.: +48 12 422 18 84, 631 30 70, 631 31 75

Kontakt do koordynatora

Newsletter

Partnerzy Szlaków Małopolski