W dniach 4-5 listopada 2015 r. w Łódzkim Domu Kultury odbędzie się 9. edycja konferencji Kultura i turystyka, która w tym roku będzie poświęcona turystyce kulinarnej.
Turystyka kulturowa to nie tylko zwiedzanie zabytków, muzeów, udział w festiwalach czy wydarzeniach sportowych. To także poznawanie stylu życia mieszkańców odwiedzanych regionów, ich codziennych obyczajów, spotkania z ludźmi w różnych sytuacjach: na ulicy, w sklepie, przy stole. Jedzenie w podróży przestało być li tylko dodatkiem do zwiedzania czy wypoczynku na plaży, stało się często celem samym w sobie. Dobra kuchnia niczym magnes przyciąga turystów poszukujących nowych doznań smakowych czy też zainteresowanych powrotem do tradycji. Podczas wakacji chcemy jeść nie tylko dobrze, ale także pięknie, przyjemnie, wyjątkowo. Chcemy poznawać inne kultury, ludzi i kraje poprzez ich oryginalne, egzotyczne smaki. Nic tak nie zbliża ludzi, jak smacznie i pachnąco zastawiony stół. A wracając z turystycznych wojaży chętnie kupujemy kulinarne pamiątki: alkohole, słodycze, wędliny, sery – specjały, które będą przypominać urlopowe przygody.
(Źródło: materiały organizatora)
Rejestracja uczestników na konferencję trwa do 1 listopada 2015.
Szczegółowe informacje o programie konferencji oraz formularz rejestracyjny.
Organizatorzy: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego.
Dodaj komentarz